Vereniging Wereldcontact

Geschiedenis

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog gingen veel Nederlanders naar onbekende thuislanden om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Sinds het einde van de oorlog waren al ruim 300.000 Nederlanders vertrokken naar o.a. Canada, de USA, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Op korrelige zwartwit foto’s zien we jonge gezinnen vanaf de reling van grote schepen naar hun achtergebleven familieleden en vrienden op de kade zwaaien. Ze hadden net afscheid voor het leven genomen. In 1959 was de emigratiegolf over haar hoogtepunt heen en hadden Nederlandse emigranten zich over de hele wereld verspreid. Aan het verdriet en de heimwee kwam een eind met de komst van Wereldcontact. Opeens was het mogelijk om met een gecharterd vliegtuig voor slechts 750 gulden naar Toronto te reizen (de reguliere reissom lag toen ruim 2,5 keer zo hoog) en de ‘verloren gewaande’ familie in de armen te vliegen.

De nieuwbakken toeristen zagen echter niet alleen eindelijk hun familie en vrienden terug. Ze ontdekten ook landen met andere gewoontes, landschappen en opvattingen. Bij thuiskomst vertelden ze dat ze Ome Piet weer hadden gezien, maar zaten ook vol anekdotes over wat ze overzee hadden meegemaakt en wat ze hadden gegeten. Zo ontstond langzaam een nieuwe reden om de oversteek te maken naar verre landen. Ook toen Ome Piet niet meer leefde, bleef het verlangen om te reizen. De groeiende welvaart ging daarmee gelijk op. Wereldcontact paste zich hierop aan en bood naast vliegtickets steeds meer diensten aan. Hotels en autohuur in het

land van bestemming bijvoorbeeld, want niet iedereen maakte nog gebruik van de gastvrijheid van de familie.

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer reisaanbieders bij en reisbureau’s schoten als paddenstoelen uit de grond. Daar kwam later het internet bij. Wereldcontact maakte niet langer het verschil en besloot daarom om per 1 januari 2017 te stoppen met het aanbieden van reizen. Inmiddels zijn er andere gespecialiseerde aanbieders die beter aan de moderne wensen voldoen. Zie ook onder Reizen.

De Vereniging

26 oktober 1959 werd de Verenging Wereldcontact opgericht met als doel vliegreizen te organiseren voor achtergebleven familieleden en vrienden van emigranten. Destijds was het nagenoeg onmogelijk om zelfstandig een ticket te boeken naar Canada, Nieuw-Zeeland en andere emigrantenlanden. In de jaren die volgden groeide de Vereniging zo hard dat in 1980 ruim 50.000 leden waren aangesloten. Inmiddels ontstond er meer behoefte aan geheel verzorgde reizen, waarbij ook autohuur en hotelovernachtingen voor de leden werden verzorgd. Zij brachten immers niet meer al hun tijd bij de emigranten door en de groeiende welvaart zorgde voor nieuwe vakantiebehoeftes. De kentering die dit teweeg bracht, liet het aantal leden slinken.

Daarom is tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering op 21 april 2016 met algemene stemmen besloten tot opheffing van de Vereniging per 31 december 2019. Tot die tijd betalen de leden geen contributie meer.  Het bestuur richt zich middels een bulletin eenmaal per jaar tot de leden.

De vrijwilligers van Wereldcontact hebben in de afgelopen jaren met elkaar de hele wereld bereisd. Ze kunnen dan ook breeduit en enthousiast vertellen over al hun ervaringen en delen

die graag met anderen. De vrijwillige reisvoorlichters van de Vereniging Wereldcontact blijven tot 31 december 2019 actief voor deelnemers aan de reizen van onder meer Travelworld, Makor, Senior Vakantie Plan en Academische Reizen.